Zobna protetika je precej razširjena

zobna-protetika

Zobni protetik (specialist na področju zobne protetike) se ukvarja z obnovo in vzdrževanjem ustnih funkcij, videza in udobja ter zdravja bolnikov, ki imajo težave z pomankanjem zob. Zobni nadomestki so lahko implanti ali zobne proteze. Več o tem pa na https://www.doktor1a.com/zobna-protetika/. Zobni protetik je dolžan pacientu predstaviti vse možnosti, ki so bile zanj sprejemljive. Zobna proteza je pripomoček s katero nadomestimo manjkajoče zobe in pomaga rešiti zobne nepravilnosti. Z pravilno izbiro zobne proteze je mogoče izboljšati govor, izgled, nenazadnje tudi zdravje. Poznamo dve vrsti zobne proteze, in sicer totalna zobna proteza, v primeru ko manjkajo vi zobje ali pa delna če manjkajo samo določeni zobje. Pod pojem zobna protetika spadajo zobni mostički, zobne krone, keramične ščetke in delne in popolne proteze.

zobna-protektika

Zobni vsadki oz. zobni implanti so nadomestilo za izgubljen zob, pri čemer vsadki ne potrebujejo opore sosednjih zob. Zobni vsadek je vijak iz titana, ki je pritrjen v čeljustno kost in se nanj namesti fiksna zobna protetika, ki so nosilci za zobne krone ali zone mostičke, lahko pa se nanj namesti tudi snemna zobna protetika, v tem primeru pa vsadki predstavljajo celotno oporo za zobno protezo.

Večina pacientov po pridobitvi zobnega vsadka poroča o rahlem neudobju, kar je normalno za takšne posege. Zobni protetik med posegom uporabi lokalno anestezijo. Pacienti pa pravijo da je postopek vgradnje zobnega vsadka manj boleča kakor ekstrakcija zoba.

Zobni implantati potrebujejo enako nego kot pravi zobje, kar vključuje nitkanje, redne preglede pri zobozdravniku in seveda redno ščetkanje zob. Prednosti implantatov so lep videz zob, zobje se občutijo kot lastni, saj se spojijo s kostjo in tako ostanejo stalni. Zobne proteze so lahko odstranljive, kar pomeni da jih pacient lahko odstrani. Prednost teh protez je to, da se lažje čistijo. Slabost pa je to, da mora pacient bolj skrbeti zanjo in življenjska doba protez je krajša od življenskih dob zobnega vsadka