Prehlad je jeseni zelo pogost

Če letos še niste občutili prehlada, imate najverjetneje veliko srečo, saj je prehlad obolenje, ki prizadene vsakega človeka, nekateri pa so mu tako podvrženi, da so ‘redno’ prehlajeni. Še posebej jeseni in pozimi so prehladi zelo pogosti, saj se leti časi menjajo, ljudje pa se zaradi nižjih temperatur in pogostejšega dežja bolj zadržujemo v notrnajih prostorih.

prehlad

Prehlad se v prostorih, kjer se zadržuje več ljudi, lahko hitro širi, hkrati pa se v tem času, ko je zunaj že hladneje, stanjša tudi nosna sluznica, zato smo obolenjem dihal bolj podvrženi kot sicer. Za prehlad najpogosteje zbolijo manjši otroci, ki morda še nimajo najboljšega imunskega sistema, vsekakor pa bi lahko rekli, da z leti postanemo odpornješi na vse vplive, ki na nas pretijo iz okolja. To seveda ne pomeni za vse po vrsti, drži pa tudi, da so nekateri odrasli veliko bolj občutljivi in hitreje staknejo prehlad kot pa drugi.

Kako prepoznamo, da smo prehlajeni? Znano je, da gre za obolenje zlasti zgornjih dihal, torej nosu, grla, žrela, torej to pomeni, da iz nosu dobimo izcedek, morda kašljamo, pogosteje kihamo in se nam iz grla tudi izloča sluz. Morda vas boli tudi glava, ste nekoliko bolj utrujeni in brez volje … Vse to so lahko znaki, da imate prehlad, seveda pa obstajajo tudi načini, kako se pred njim kar najbolje zaščititi. Pomembna je zlasti preventiva, torej čim bolj zdrav življenjski slog, ki vključuje redno gibanje na svežem zraku, uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave in sadja, veliko tekočine in morda tudi kakšen dodatek v obliki vitaminov in mineralov. Vse to so stvari, ki zagotovo dvigajo našo odpornost, če boste temu dodali še uživanje medu, limon in podobnega, pa ste lahko prepričani, da delate dobro za svoje telo. Nikakor pa ne bi mogli trditi, da se bomo z vsem tem prehladu zagotovo izognili. Morda bodo simptomi blažji, vseeno pa vas kaj lahko zadane. Zato svetujemo tudi, da se izogibajte prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi, skrbite pa tudi za redno higieno, kot je umivanje rok, saj je dobro znano, da prehlad povzroča virus, ki se hitro in brez večjih težav prenaša s človeka na človeka.