Napihnjenost in vetrovi so pogosta in zelo neprijetna prebavna težava

Napihnjenost in vetrovi

Hiter način življenja je pripeljal do tega, da ima večina ljudi slabe prehranjevalne navade in se premalo giba. Takšen življenjski slog sčasoma pripelje do številnih prebavnih težav, med katerimi sta tudi napihnjenost in vetrovi. Čeprav ne gre za nevarno stanje, pa je vsekakor zelo neprijetno.

Napihnjenost občutimo kot utesnjen in poln trebuh, vetrovi pa nastajajo zaradi zraka in plinov, ki se nahajajo v črevesju in se sproščajo s spahovanjem ali z vetrovi iz spodnjega dela prebavne cevi. V večini primerov lahko napihnjenost in vetrovi postanejo preteklost že s spremembo življenjskega sloga, čeprav mnogi prehitro posegajo po zdravilih proti napenjanju.

Vzroki za napihnjenost in vetrove

Napihnjenost in vetrovi so najpogosteje posledica tega, da se prebavni trakt napolni z zrakom in vetrovi. Do tega lahko pride, ker pogoltnimo zrak ali pa so za to glavni krivec bakterije v črevesju. Obe težavi sta najpogosteje povezani z našo prehrano. Pri tem sta ključnega pomena prenajedanje in prehitro prehranjevanje, povečanje telesne teže, refluks in hormonske spremembe, ki so posledica menstrualnega ciklusa.

Čeprav se zdita napihnjenost in vetrovi na prvi pogled zelo nedolžni težavi, pa sta lahko tudi posledica resnejših bolezenskih stanj. Z njima se spopadajo ljudje s sindromom razdražljivega črevesja, laktozno intoleranco ali celiakijo, poleg tega pa tudi tisti, ki se spopadajo z različnimi vrstami raka, zaporo črevesja in uživajo nekatera zdravila.

Kaj lahko storimo, če imamo težave z napihnjenostjo in vetrovi

Če se želimo znebiti občutka napihnjenosti in vetrov, potem moramo začeti pri našem načinu prehranjevanja. Če po obilnem obroku občutite nelagodje, potem je priporočljivo obrok razdeliti na manjše porcije. Zaradi tega bo prebavni trakt lažje sproti predelal vso hrano, zato bo manjša možnost kopičenja vetrov med blatom. Napihnjenost in vetrovi bodo zagotovo postali preteklost, če boste vsak grižljaj v miru in skrbno prežvečili.

Poleg prenajedanja in hitrega prehranjevanja, ne smemo pozabiti tudi na gazirane pijače. Te so prav tako pogosti krivec, da postanejo napihnjenost in vetrovi del vašega vsakdanjika. Zato se jim je potrebno popolnoma izogniti. Prav tako se izogibajte živilom, ki so znani krivci vetrov, in sicer fižol, leča, brokoli, brstični ohrovt in zelje.