Možganska kap – prepoznate njene znake?

možganska kap

Imate tudi vi sorodnika, ki trpi za posledicami možganske kapi ali pa je tovrstna kap zadela celo vas? Možganska kap in z njo povezane težave (lahko) zaznamujejo in determinirajo nadaljnje življenje prizadete osebe, spremeni pa se tudi življenje vseh ostalih oseb okoli prizadetega.

Za možgansko kap je možnih več vzrokov, kot so stres, debelost, premalo gibanja, dednost, povišan holesterol, bolezni srca, visok krvni tlak, sladkorna bolezen in še kaj. Oseba, ki bi jo potencialno lahko prizadela možganska kap običajno že nekaj dni prej občuti nekakšne znake, ki nakazujejo na to, da jo bo zadela kap. Bodite pozorni, če oseba začne bruhati, ji je slabo, trpi za vrtoglavicami in glavoboli, ima nenadoma težave pri hoji ali ima slabše ravnotežje, kar naenkrat ne more premikati ene strani telesa, ima težave z vidom, ji ohromi roka, je nezmožna govoriti oz. nerazločno govori ali celo izgubi zavest. Vse to so opozorilni znaki možganske kapi in ob njihovi pravočasni zaznavi lahko preprečimo hujše posledice kapi ali celo smrt.

Sicer pa to, ali nas je prizadela možganska kap najlaže ugotovimo s testom GROM (preverimo govor, roke, obraz in če ugotovite vse prisotne znake, se mudi na pomoč).

Možganska kap se lahko pojavi v različnih oblikah oz. vrstah. Ravno vrsta kapi pomembno vpliva na možnosti preživetja, seveda pa je tu še veliko drugih dejavnikov, recimo psihofizično stanje pred kapjo, kako močna kap vas je prizadela, kateri deli možganov so bili prizadeti in podobno.

Pri možganski kapi je nujno hitro ukrepanje, in sicer takoj pokličimo reševalce na 112. Obenem preverimo vitalne znake osebe, ne dajemo mu nobene hrane ali pijače, v primeru izgube zavesti pa ga namestimo v bočni položaj. Glavo moramo položiti na dvignjeno vzglavje, še prej pa, če oseba nosi zobno protezo, jo odstranimo. Nato pripravite vse potrebne zdravstvene dokumente prizadete osebe, potem pa vam ostane le čakanje na reševalce, če ti še niso prišli. Od hitrosti pomoči je odvisna uspešnost rehabilitacije, prav tako pa se s hitrim posredovanjem zmanjšajo možnosti hujše okvare možganov in poveča možnost za preživetje.

Prav vsaka minuta šteje!