Zgodovinski mozaik Maroko

Maroko

Maroko kraljuje na severozahodu afriške celine in v zadnjih tednih neizbrisno izstopa med afriškimi državami po vsem svetu. Prepoznavnost države temelji na bogati kulturi, zgodovini in arhitekturi. Če se vam poraja vprašanje kdaj v Maroko, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj odgovorov.

Maroko
Maroko na zahodu meji na Atlantski ocean, na vzhodu na Alžirijo, na jugozahodu na Zahodno Saharo. Na severu meji na Sredozemsko morje, hkrati pa se preko Gibraltarskih vrat povezuje s sosednjo Španijo.

Tradicija, kultura in znamenitosti

Gre za deželo, ki se v pravem pomenu besede imenuje Kraljevina Maroko. Na severu se objema s Sredozemskim morjem, preko Gibraltarskih vrat pa povezuje s Španijo. Na zahodu sega do Atlantskega oceana, na vzhodu meji na Alžirijo, na jugozahodu pa na Zahodno Saharo. V obdobju klasične antike je gostil raznolike selitvene valove, ki so na njegovo ozemlje prinašali tisoče različnih narodov. Med njimi so se izmenjevali Feničani, Kartagini, Rimljani, Vandali in Bizantinci. Prihod islama je zaznamoval vzpon neodvisnih držav v zalivu.

Država se ponosno drži svoje tradicije in kulture, hkrati pa se lahko pohvali z izjemno geografsko raznolikostjo, ki razkriva čudovite pokrajine. Verske vplive so čutili skozi stoletja, kar se odraža v mestih po vsej Afriki. Kot prva turistična destinacija v Afriki vsako leto privabi več kot 10 milijonov turistov, pri čemer politična stabilnost igra ključno vlogo.

Mošeja Hasana II v Casablanci s ponosom kraljuje kot najvišja verska zgradba na svetu, zgrajena po zamisli sultana istega imena. Njena vloga je bila, da postane gospodarsko središče Maroka, ki izstopa med drugimi mesti v državi.

Maroška kraljeva garda, ustanovljena leta 1088, predstavlja eno najstarejših vojaških teles na svetu. Njena glavna naloga je zagotavljanje kraljeve varnosti, v njenih vrstah pa je okoli 3000 izkušenih mož.

Maroko
Maroko je vodilni uvoznik zelenega čaja, saj pitje čaja predstavlja pomemben del njihove kulture.

Prva afriška država z izjemnim uspehom v nogometu

V sodobnem času ostaja Maroko v središču pozornosti, predvsem zaradi izjemnega uspeha njihovih nogometašev na svetovnem prvenstvu. Postali so prva afriška država, ki se je prebila v polfinale tekmovanja, kjer so jih premagali Hrvati. Kljub temu ponosni Maročani zaključujejo tekmovanje na visokem 4. mestu, postavljajoč novo poglavje v zgodovino afriškega nogometa.