Kako doma narediti kvas?

kvas

Kvas se običajno dobi v trgovini svež ali pa suh in z njim nimam težav. Vendar pride lahko tudi do pomanjkanja, sploh v času krize. Kvas potrebujemo za peko kruha in drugih dobrot iz moke, zato pride kar prav, če se kruha ne dobi v trgovini, pekarni ali pa ne moremo vsak dan po svež kruh, ga lahko na hitro pripravimo tudi doma. Najboljši je s kvasom, saj lepo vzhaja in j zelo rahel. Seveda se ga da pripraviti brez kvasa, vendar to ni potrebno.

kvas

Kvas vsebuje kvasovke, ki pomagajo pri vzhajanju testa. Če kvas nimamo ali ga imamo zelo malo, lahko naredimo kisel kruh, ki ga potem shranimo za naprej za vzhajanje namesto kvasa. To naredimo enkrat, ko še imamo kvas in sicer naredimo maso kot za kruh ter ga razdelimo na majhne kroglice in jih posušimo, spravimo v temen in hladen prostor lai pa damo v skrinjo zamrzniti.

Kvas pa lahko naredimo tudi drugače, če ga nimamo čisto nič, kot so ga naredile včasih naše babice in sicer samo z moko in vodo. Skrivnost je v tem, da mora zadeva fermentirati, da se naredijo kvasovke in potem bomo to imeli za kvašenje kruha. V posodo dajte nekaj moke in mrzle vode, zelo pomembno je, daje mrzla. To premešajte in posodo pokrijte z nečim, kar prepušča zrak vendar ne bo zraven prišla umazanija ter muhe. Ta masa je gosta toliko kot na primer za omleto.

Nekaj dni po malo dodajajte moko in mrzlo vodo ter vsakič premešajte. Čez nekaj časa se bodo začeli delati mehurčki in začelo bo dišati po kislem, to je zmaga, pomeni, da so kvasovke se zaredile in začele delovati ter da ste naredili osnovno maso za kvas. Spravite jo lahko v zamrzovalnik in tam počaka do takrat, ko jo boste potrebovali za peko kruha. Tako nikoli več ne boste brez kvasa.