Krompirjev golaž je sodobna jed zdravih ljudi

krompirjev golaž

Krompirjev golaž je hitro pripravljena jed in zelo nasitna ter super za hladne dni. Najbolj je užitna sveža. Odlična je s paradižnikovo omako. To je bila včasih jed revežev, danes pa je jed za ohranjanje zdravja. Krompirjev golaž vas ne bo samo nasitil, ampak vam bo dl veliko energije in volje do dela ter veselja do življenja, pa še pogrela vam bo srce.

krompirjev golaž

Ta hrana revežev je idealna za telo in duha, najbolj v redu je to, da je sestavljena iz samih takih sestavin, ki jih lahko dobimo na vrtu, pri bližnjem kmetu ali v trgovini in ni komplicirana. Krompirjev golaž so ljudje včasih jedli, ker niso imeli drugega, so pa potrebovali dovolj moči in energije z delo na polju. Za to jed potrebujemo krompir, čebulo, in zelenjavo kot sta paradižnik ali paprika ter začimbe.

Krompir skuhamo posebej, ker je tako hitreje skuhano in potem dodamo še ostalo. Je enolončnica za vsako priložnost. Terja tudi malo pomivanja tak oda ste res lahko hitro gotovi in siti obenem.

Za krompirjev golaž boste potrebovali Sestavine: en kilogram krompirja, ki se rad do mehkega skuha, nekaj olja, polovico kilograma čebule, tri stroke česne, ščepec soli, poper, mešanico začimbe za golaž, rožmarin, kumino, paradižnikovo mezgo ali svež paradižnik po želji in odvisno od sezone.

Najprej skuhamo krompir in hkrati naredimo še omako. Na olju prepražimo čebulo, da ostekleni, dodamo vodo, česen in začimbe in na koncu še paradižnikovo omako ali paradižnik ter pustimo da vse skupaj počasi vre. Ko se omaka zgosti, dodamo krompir z vodo vred in dokuhamo, dokler ni povsem gosto. Jed je tako gotova.

Velja pa previdnost pri serviranju, raje malo počakajte, da se jed malo ohladi in jo potem servirajte, saj je kuhan krompir zelo vroč in se lahko precej opečete. To je okusna in hranljiva jed, ki pa ne bo počakala za naslednji dal ali večerjo.