Zakaj je jod tako pomemben za naše zdravje

jod

Jod je nujno potreben za dobro delovanje človekovega telesa predvsem ščitnice, ki je žleza, zato je jemanje joda včasih nujno, če ga ni dosti v hrani. Nekatera območja, ki nimajo dosti joda, kot je Gorenjska, so nevarna za to, da imajo ljudje težave s ščitnico, ker rastline ne vsebujejo dovolj joda, kar pa je ravno nasprotno na morju in ob obali, kjer ljudje jod dobesedno vdihavajo iz zraka, saj ga je v morju res veliko. Spira se s pomočjo vode v potke ter reke in nato v morje, zato ga v gorah ni dosti. Vendar ga najdete tudi tam, če le veste, kje iskati.

jod

Ljudje največ uporabljajo natrij, ki je sol, ki jo poznamo iz trgovini in ta sol ni nič vredna za naše telo. Dejansko zavira delovanje ledvic in pospešuje krvni pritisk, ker zaradi nje voda v telesu zastaja. Zato soli ni priporočljivo jemati, ampak raje namesto tega uporabite jod, ki se ga dobiti kot prehransko dopolnilo ali pa ga je veliko v lišajih na kamnih ter v morski travi in algah.

To je dobra novica, da lahko tudi tisti na Gorenjskem dobite jod, če naberete užitne lišaje s kamnov, na katerih rastejo in iz katerih črpajo to dragoceno snov, ki je v njih organska, torej topna v krvi in telesu ter telesu res pomaga. To enako velja za morsko solato in alge, ki vsebujejo dosti joda. Jod, ki ga boste užili na ta način, vam bo pomagal presnavljati, kuriti maščobe in uravnovesiti žleze, kot je ščitnica, zato boste vedno zdravi in čili ter se boste dobro počutili.

V primeru, da ne najdete joda, ki ga priporočamo, posezite po prehranskih dopolnilih, ki vam bodo pomagala dobiti dovolj joda v telo, da bo delovalo normalno in da ob uravnoteženo. Poglejte zgornjo povezavo in tam boste našli kar nekaj idej ter napotkov, kako ravnati, da boste zdravi.