Akacijev med – po poti do zdravja

akacijev med

Jesenski in zimski meseci vsako leto privedejo do bolniških odsotnosti. Glavno vprašanje, ki se pri bolnikih pojavi, je, kako okrepiti imunski sistem, da bom hitreje ozdravel? Prva izbira je akacijev med – tudi vas zanima nakup akacijevega medu po ugodni ceni?

Sestava medu

Med je prijetna in sladka tekočina, ki jo proizvajajo čebelje družine. Med zanje predstavlja rezervo hrane za težje zimske mesece, ko na prostem ne morejo preživeti, prav tako takrat nimajo na voljo cvetočih rastlin. Obstaja veliko različnih sort medu – akacijev med, hojin med, kostanjev med, cvetlični med in številne druge sorte medu, ki se med seboj razlikujejo po barvi, vonju in okusu.

Med vsebuje različne sladkorje, prav tako pa je med bogat vir aminokislin, vitaminov, mineralov, železa, cinka in antioksidantov. Že dolgo časa ga ljudje uporabljajo kot naravno sladilo v različnih pijačah, pa tudi pripravi slaščic in drugih jedi. Poleg tega ima pomembne protivnetne, antioksidantne ter protibakterijske lastnosti.

Uporaba medu v tradicionalni in sodobni medicini

V preteklosti so med oralno vnašali v telo ob različnih prehodnih obolenjih, zlasti ob prehladu in kašlju. Prav tako pa so lastnosti medu uporabljali za zdravljenje poškodb ter spodbujanje celjenja ran. Koristne učinke na zdravljenje ran ter opeklin so sicer dokazale tudi številne znanstvene raziskave.

Sodobne raziskave pa dokazujejo koristne učinke medu pri zdravljenju specifičnih stanj kot so srčno-žilna obolenja, pri čemer sestavine medu zmanjšujejo tveganje za srčna obolenja. Uporaba medu je povezana tudi z izboljšanjem stanja ob napadih kašlja, pri čemer uporaba zmanjša tveganje za zaplete okužb zgornjih dihal ter zmanjša simptome akutnega nočnega kašlja.

Nekateri dokazi znanstvenih raziskav nakazujejo vlogo medu pri sproščanju težav povezanih s prebavnim traktom, kamor sodi diareja ter z njo povezan gastroenteritis.

Prav tako med deluje kot antidepresant ter ima dokazane koristne učinke kot zdravilo proti anksioznosti. Nekatere raziskave pa so ga povezale tudi s koristnimi učinki preprečevanja težav s spominom.