Vaša Ahilova tetiva je občutljiva vse življenje, zato pazite nanjo

Ahilova tetiva

Ahilova tetiva je trden trak vlaknastega tkiva, ki povezuje mečne mišice s petno kostjo (kalkaneus). Ugotovite, kako zdravimo te tegobe s tem delom telesa, zaradi česar ne boste mogli hoditi. Ahilova tetiva se imenuje tudi petna tetiva. Mišice gastrocnemius in soleus (mišice meča) se združijo v en pas tkiva, ki postane ta tetiva na spodnjem koncu meča ter se nato poveže v petno kost. Majhne vrečke s tekočino, imenovane burze, blažijo Ahilovo tetivo na peti.

Ahilova tetiva

Ahilova tetiva je največja in najmočnejša tetiva v telesu. Ko se telečne mišice upognejo, Ahilova tetiva potegne peto. To gibanje nam omogoča, da stojimo na prstih pri hoji, teku ali skakanju. Kljub svoji moči je ta tetiva zaradi omejene oskrbe s krvjo in velikih napetosti nanjo izpostavljena tudi poškodbam.

Raztrganine petne tetive so lahko majhne (mikroraztrganine) ali velike, kar povzroča bolečino, oteklino in moteno gibanje. Lahko se pojavijo nenadoma med aktivnostjo ali postopoma skozi čas. Popolna ruptura Ahilove tetive lahko povzroči “pok”, ki mu sledi bolečina in otekanje spodnjega dela noge. Zdravljenje rupture Ahilove tetive zahteva operacijo ali dolgotrajno imobilizacijo gležnja.

Tendinoza Ahilove tetive (prej tendonitis), pogosta aktivnost (tek ali hoja) povzroči prekomerno uporabo konca Ahilove tetive, kar povzroči bolečino in togost na zadnji strani pete. Počitek, led in raztezanje lahko pospešijo celjenje, ki lahko traja tedne.

Ahilova peritendonoza je podobna Ahilovi tetivi, vendar se bolečina pojavi v tkivu, ki obdaja tetivo, ki je posledica prekomerne uporabe, pogosto dva ali več centimetrov nad peto. Tendinoza Ahilove tetive je postopno zadebelitev tetive zaradi staranja ali prekomerne uporabe. Kljub zadebelitvi je tetiva oslabljena in nagnjena k nadaljnjim poškodbam ali pretrganju.

Ahilova tetivopatija je splošen izraz za tendinitis ali tendinozo, ki prizadene Ahilovo tetivo. Ahilov ali petni (kalcanalni) burzitis povzročajo nizki čevlji, ki lahko dražijo burzo, vrečko s tekočino, ki blaži Ahilovo tetivo na peti. Pogost simptom je bolečina v zadnjem delu pete, ki se poslabša v čevljih.

Da bi odkril težave, ki jo ima Ahilova tetiva, pregledovalec preveri bolečino, oteklino, toploto, zadebelitev ali razbarvanje okoli pete in noge. Pri pretrganju Ahilove tetive je lahko prisoten vozel na zadnji strani noge. Večino primerov tendinopatije brez rupture je mogoče diagnosticirati s fizičnim pregledom in pogosto ne potrebujejo dodatnih preiskav.